Övrigt

övrig information om Kiruna

Kiruna var länge världens största stad om man ser till ytan. Kommunen är 20 000 kvadratkilometer stor. Nu har en kommun i Australien gått om Kiruna. I Kiruna kommun finns bland annat orterna Abisko, Jukkasjärvi, Karesuando, Merasjärvi, Laxforsen och Vittangi.

Hjalmar Lundbohm, som anses vara Kirunas grundare i början av 1900-talet, var den man som så framsynt startade KPU, Kiruna praktiska ungdomsskola. Denna yrkesskola var unik i Sverige på den tiden och här utbildades mycket duktiga praktiska hantverkare.

Som man kan förstå är det naturupplevelser som är den stora turistmagneten i Kiruna. Närheten till Kebnekaise och fjällvärlden har gjort att så mycket som mer än 150 mil skoterleder skapats. För skoterälskaren är alltså dessa trakter ett eldorado. Man bör dock tänka på att hålla sig till lederna så att man inte i onödan inverkar på djurlivet. Det finns många företag i trakten som hyr ut skotrar och man kan också välja att följa med guidade skoterutflykter.

Rymden

En liten bit utanför Kiruna, i Jukkasjärvi, ligger Sveriges enda rymdstation. Denna byggdes redan på 60-talet och härifrån skickas många raketer upp i rymden varje år. Dessa raketer är avsedda för forskning och är inte bemannade. Stationen heter Esrange och härifrån har många satelliter skjutits ut i rymden. En sådan satellit var Sveriges första kommunikationssatellit som hette Tele-X. Härifrån har också Sirius 1 skickats upp.

Planer finns för att Kiruna här skall kunna starta med rymdturism. Härifrån skall man kunna följa med rymdskepp upp i atmosfären om man har nog med pengar. Det kommer säkerligen att kosta en hel del att få följa med en sådan tur.

Fjällvandring

Att vandra kring Kebnekaise massivet kan vara en fantastisk upplevelse, ett av Sveriges vackraste fjäll. Redan på 1900 talet så vandrade människor här och fascinerades av naturen. Sveriges högsta berg är en stor turist attraktion och från sydtoppen kan du se 1/11 av Sveriges yta. Från Kebnekaise fjällstation kan du med guide gå på toppturer till Sydtoppen via den västra leden som är något längre, men är du något så när fjällvan kan du med guidens hjälp ta dig upp den vägen.

För att vara i fjällen behövs utrustning och rejäla friluftskläder, kängor och annat som är nödvändigt för en dags fjällvandring. Skulle du vara ute fler dagar så är det lite mer du behöver. Framför allt fjällvana men också bra och funktionell utrustning så som tält, sovsäck, liggunderlag med mera. Kontrollera alltid väder rapporter innan du ger dig av, och meddela alltid andra vilken tur du tänker gå, det är jätteviktigt om något skulle hända eller det blir ordentlig väderomslag och du behöver hjälp.

Om du ska göra ett besök till Kiruna kommun och gå en fjällvandring, gör ett besök först på www.lannasport.se och se om du inte behöver göra någon beställning innan du åker. Planering av din fjällvandring är A och O för att du maximalt ska få ut något av den. Och har du rätt utrustning och får ett vackert väder kan vi garantera dig en fantastisk upplevelse!