Restaurang Ripan

restaurang i Kiruna

En av de finare restaurangerna i Kiruna är Restaurang Ripan. Här sätts kvalité, service och naturen mycket högt. Utbud på menyn varierar efter årstid och då är det inte bara de fyra årstiderna som menas utan de åtta som man många gånger använder sig av i der mest norra delarna av Sverige. Både vår, höst och vinter är så skiftande att man använder sig en mer detaljerad årstidsindelning. Är man som gäst inte insatt i detta kan man med fördel fråga personalen för att sätta menyn i ett tydligare sammanhang.

Ett exempel från menyn (2015) är:

Förrätt – Kallrökt älginnanlår (135kr). Rekommenderat vin per glas (130kr)

Varmrätt – Röding (275kr). Rekommenderat vin per glas (130kr)

Efterrätt – Lingon och Blåbärssorbet med chokladfondant, grädde och granskott (125kr)

För den som inte vill ha a la carte eller tycker att priserna är lite för höga kan satsa på en lunch. Det är lika lyxiga rätter men till ett pris av 125kr.

Ripan presenterar sitt utbud med att de ”vet var fiskarna har fångats och var renarna har betat” och det är just detta som genomsyrar hela restaurangen. Det är lokalt och nära till naturen hela tiden. Precis det som många förknippar med, och förväntar sig av, Norrland.

Andra evenemang

Utöver klassisk lunchmeny och a´la carte kan man även ta hjälp av restaurangen vid större evenemang. Detta oavsett om man vill fira festen på plats och låta kocken servera vid borden eller maten ska köras ut via catering. Eller varför inte laga maten tillsammans med kocken? Det är nämligen möjligt att boka en helkväll där man både lagar maten och äter den tillsammans.

För de med vinintresse kan en dryckesprovning rekommenderas. Allt mellan viner och cognac provas av mycket duktig personal som även guidar i vad man ska tänka på när dessa ädla drycker ska köpas in.

Under julen anordnas även en oförglömlig julupplevelse. Eller vad sägs om slädtur för att hämta julgranen, lyxigt men klassiskt svenskt julbord, tomtebesök och fackeltåg dagen efter till julottan. Allt i en miljö som verkligen ramar in den svenska julen.