Sevärdheter

sevärdhet i Kiruna

Ishotellet

Ishotellet är kanske Kirunas största och mest kända sevärdhet. Isbyggnaderna ligger cirka två mil utanför Kiruna i byn Jukkasjärvi. På slutet av 80-talet byggdes ishotellet upp för första gången. Då blev det inte mer än en mindre iglo. Idag skapas varje år nästan en hel isby. Här kan man övernatta i en uppvärmd eller helt kall isbyggnad. Även om det är många tiotas minusgrader ute kommer det ändå att kännas ganska varmt då man kliver in i det kalla hotellrummet. Det blir inte mer än cirka 5 grader kallt inomhus. Här sover man i en mycket varm sovsäck, men man måste ha mössa på sig. Det är verkligen en upplevelse. Man kan också välja att dinera i en av de två restauranger som finns på området. Här finns också ”Absolut Icebar” som är en bar byggd upp av is. Här kan man softa med en god specialdrink gjord på absolut vodka. Ishotellet och vodkatillverkaren samarbetar om att varje år bygga upp denna fantastiska bar. Man kan tänka sig att turister från varmare länder upplever detta som mycket exotiskt.

När man besöker Ishotellet och Kiruna kan man delta i en hel del aktiviteter som ordnas för turister. Fisket är naturligtvis en stor del i det hela. Man kan delta på en utflykt som sträcker sig över flera dagar. Man åker skoter till fiskevattnen och övernattar i tält med kaminer.

Att alla dessa aktiviteter finns tillgängliga en stor tillgång för alla som besöker regionen. Att kunna utforska konsten att fiska och att kunna utöka det med en längre trip däremellan på egen hand är mycket spännande. Det är härligt att kunna vandra i trakterna och kanske fånga lite fisk. Detta lämnar ett bestående intryck och en känsla av att man verkligen lyckats åstadkomma något under semestern.

Om du är nyfiken på det så arrangera gärna en sådan aktivitet. Det är verkligen värt ansträngningen. Att komma upp i fjällen och kasta ut linan i fiskevattnen är en fantastisk avkoppling och det minnet kommer man att bära med sig i många år framöver.

Man kan också välja att följa med en skotersafari som tar turisterna med genom Abisko Nationalpark. Denna tur går ända till Treriksröset. Vid Treriksröset möts Sverige, Norge och Finland.

Kebnekaise

En stor sevärdhet i Kirunatrakten är naturligtvis Sveriges högsta berg Kebnekaise. Detta berg är mer än 2000 meter högt över havet. Många turister besöker varje år de två höga topparna för att vandra/klättra uppför höjderna. Många guidade turer utgår från Kebnekaises fjällstation. Hit kan man ta sig med båt från Nikkaluokta över sjön Ladtjojaure. Om man inte vill gå eller åka båt kan man åka helikopter från Kiruna. Detta är inte så dyrt, men man måste vara beredd på att helikopterfärden kan ställas in vid dåligt väder. På vintern kan man välja att åka snöskoter eller bandvagn. Nytt är också att man kan ta hundslädtaxin. Dessa utflykter kommer att bli bestående minnen för hela familjen.

Kebnekaise är Sveriges högsta fjäll och det ligger inom Kiruna stads område. Hela detta Kebnekaisemassiv är enormt och huvudkammen vid namn Vargryggen är hela sju kilometer lång. Det tar närmare två veckor att vandra runt hela massivet. Om man har funderingar på att bestiga den högsta toppen, bör man i alla fall avsätta cirka en vecka för klättringen. Den allra högsta toppen är den sydliga och den är hela 2 117 m hög. Den näst högsta toppen är inte mycket sämre den heller. Den är den norra toppen och den är 2 115 meter hög. Det är ganska fantastiskt att Kiruna har ett sånt mäktigt stadsberg. I detta stora massiv finns mängder av glaciärer och många andra mycket höga toppar. Om man lyckas bestiga Kebnekaises sydliga topp kan man, vid vackert och klart väder, se ända till Atlanten. Denna utsikt fick kanske Charles Rabot uppleva. Han var den förste som klarade av att bestiga Kebnekaise och det gjorde han redan år 1883.

Den som vill vandra i detta fantastiska massiv bör ha någon vana av klättring och dessutom måste man ha god kondition. Det gäller att planera sin vandring noga och inte lägga in alltför långa dagsmarscher i planeringen. Det kan tyckas som att en sträcka man ser på kartan inte är så arbetsam, men det kan bli helt annat när man vandrar i bergen. Det gäller också att vara korrekt klädd och nogsamt undersöka hur vädret kommer att bli. I Kebnekaisemassivet finns många fjällstugor utplacerade och det är ganska lämpligt att planera in varje dags vandring så att den sträcker sig mellan två sådana stugor. Det är heller inte helt fel att lägga in någon vilodag emellan vandringspassen. Det kan vara skönt att få koppla av en dag, beundra den vackra utsikten och plåstra om allehanda små skavsår.